Edzések

Rólunk

JU JITSU

A Ju Jitsu ma egy hatékony önvédelmi rendszer, amely az egész világon elterjedt. A támadó és közelharc technikákat elsősorban a fegyveres testületek képviselői gyakorolják. Hazánkban  a TEK-ben (Terror Elhárítási Központ) oktat Soke Kelemen István 10. dan a Magyar Ju Jitsu Szövetség alapítója és elnöke.

A Ju-Jitsu nyitott rendszer, nem ragaszkodik feltétlenül a tradicionális formákhoz.
Ju-Jitsu módszernek tartalmi kivonata nagy vonalakban:

 • eséstechnika,
 • ütés, rúgástechnikák,
 • dobások és levitelek,
 • fogások hárítása,
 • elvezetések,lezárások,
 • különböző álló-, földharc küzdelmi technikák,
 • eszközös támadás elleni védekezés,
 • eszközzel történő támadás és védekezés,
 • több támadó elleni védekezés,
 • gyakorlatok életszerű helyzetekben,
 • elsősegély és élesztési eljárások.

 

Kelemen Ryu

A 2010. évi Jubileumi Tábor legfontosabb eseménye volt, hogy bejelentésre került a Kelemen Ryu megalapítása és ezzel egyidőben soke Kozo Kunibától, a Japánban a bejegyzést végző szervezet vezetőjétől megkapta a 9. dan fokozatot, a piros övet soke Kelemen István. A 2009 évi soke címmel, és a japán mester 2010 évi személyes látogatásával teljes lett a Ryu megalapítása.

Japánban az új Ryu megalapításakor az a szokás, hogy a bejegyző szervezethez tartozó templomban a főpap napokon át meditál és a meditáció végén egy lendülettel lerajzolja a fejében összeállt kanjit, szimbólumot. Ennek a meditációnak a végén készült a YUH szimbólum. A YUH szimbólum jelentése : öröm/türelem. Fontos, hogy képes legyél életed minden pillanatát élvezni, meglátni benne a jót.

 

Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu - az alapító szemével

(Részlet a Magyar Ju Jitsu Szövetség Honlapján lévő cikkből)

"Nálunk nincs rövidített út! Nem hiszünk a 'zanzásított' harcművészetekben, ahol a praktikusnak hitt technikákat a végletekig butítva, elhitetik a jelentkezővel, hogy van rövidebb út! (Hegedülni sem lehet megtanulni néhány óra alatt. Egyetlen nyelvet sem lehet elsajátítani egy pár napos tanfolyamon. Még autót vezetni sem sikerül biztonságosan néhány órás képzés után.) Ki és miből következtet arra, hogy a harcművészetben van lehetőség a 'vér és verejték' elhagyásának? A mi iskolánk nem 'celebesedhet' el, tehát nem térhet le az ÚT-ról, mely biz' rögös."

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.jujitsu.hu/index.php?mm=1&sm=6&mod=hir_new&ny=11&nid=74


Mit ad nekünk a Ju Jitsu?

Mint minden sport, mozgás javítja a fizikai állapotot, erősebbé, gyorsabbá, hajlékonyabbá válik a gyakorlója, nő az állóképessége. A küzdő, konfliktusos helyzetek gyakorlásával levezeti az agressziót, növeli a magabiztosságot, erkölcsi tartást ad. Hatékony önvédelem, mely hozzájárulhat önmagunk, családunk és értékeink megvédéséhez.Megköveteli a pontos és kitartó munkát, ugyanakkor az eredménye jól mérhető. Sok tanítványnak ez a felkészülés az első példa a több évig tartó, tervezett és számonkért munkára, erőfeszítésre. A Ju Jitsu-t mindenki képes megtanulni, különösebb fizikai képességeket nem kíván, ami azonban feltétlenül szükséges, az az elhivatottság.

 

Siófok Dojo

A Siófok Dojoban 2016. szeptember  elejétől kezdődnek meg a ju jitsu edzések. Az edzéseket sensei Tálos Lajos 2. dan vezeti, aki egyben a Veszprém Dojo vezető instruktora is.